Vlaanderen bouwt containers voor ouderen

Container in tuin als oplossing voor wachtlijsten in rusthuizen?

Modulaire units als oplossing

Zorgen voor uw bejaarde ouders of grootouders: als het aan de Vlaamse overheid ligt, doet u dat straks in een container in uw achtertuin. Een aantal partners werken aan de bouw van een perfect uitgeruste verplaatsbare woonruimte die opa of oma langer thuis moet houden.

Mobiele mantelzorgwoningen zijn een oplossing voor de lange wachtlijsten, zegt Lieve Apers van het Agentschap Ondernemen. Het gaat om een soort container die helemaal op maat wordt ingevuld en in één dag in je tuin kan worden geplaatst of weggenomen. Zo heeft iedereen zijn privacy.

De Vlaamse overheid investeert nu een paar honderdduizend euro in een blauwdruk voor dit soort flexibele wooneenheden. Je zal ze kunnen kopen of huren. Het is een tijdelijke oplossing: ze moeten makkelijk kunnen worden omgebouwd voor iemand anders.

Ook voor senioren zelf kan een container een waardevol initiatief zijn, zegt neuroloog en ouderenpsychiater Mathieu Vandenbulcke (UZ Leuven). Een steeds grotere groep ­bejaarden woont alleen en vereenzaamt, zegt die. Door dit systeem kan je depressies voorkomen.

Meer info of vragen?

Jouw gemoedsrust, vrijheid en comfort behouden of terugwinnen via woningaanpassingen, hulpmiddelen en plus services van A tot Z.
blijfactiefteam