Hulpmiddelen in de keuken

Hulpmiddelen die je keukenaanpassing vervolledigen: Optimaliseer je keuken

Wanneer je je keuken aangepast hebt naar je noden en wensen, kunnen er steeds nog een aantal hulpmiddelen zijn die je kunnen helpen om de keuken optimaal te kunnen gebruiken. Dit kan gaan tot een speciale lepel tot een specifieke kraan die je met gemak kan bedienen vanuit je rolstoel of met één hand.

Domotica

Domotica kan in de brede betekenis van het woord worden bekeken. Voor automatisering of zorg domotica in de keuken voor personen met een beperking, bestaan al enkele oplossingen. Hieronder zetten we er enkele voor jullie op een rijtje. 

Een goeie verlichting in je keuken mag zeker niet onderschat worden. Met een enkele knop alle lichten doven of aanschakelen is een luxe. Via een smartphone, tablet of scherm in de muur, op aangepaste hoogte bevestigd, kan de belichting bedient worden. Je kan er ook nog andere functies aan koppelen zoals alarmen, beheer van een afzuigkap, oven enz. Met een domotica systeem kan erg veel. Je kan zelf kiezen hoe uitgebreid je wil gaan met de automatisering van je keuken. 

Beveiliging

Bij het koken kan altijd iets mis gaan. Om de risico's zo laag mogelijk te houden denk je best aan een goede beveiliging. Een brandalarm is natuurlijk verplicht maar je kan er nog veel verder in gaan. Een oven met automatische timer, een knel beveiliging bij een hoog-laag keuken, een warmte regelaar bij een kraan, inductie kookplaat, ... Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Een keuken aanpassen aan je specifieke noden is sowieso een aanpassing voor je veiligheid.

Aangepaste keukentoestellen

Even nadenken over de hoogte waar je je oven of vaatwas plaatst kan al een hele verbetering zijn voor het gebruiksgemak. Een oven, vaatwas, microgolf, ... kan je ook bestellen met een zijwaartse opening of open klapbaar en inschuifbare deur. Een ondiepe spoelbak maakt het je ook gemakkelijker om de vaat te doen. Steek hierbij een aangepaste kraan en het comfort is volledig verzekerd. Een extra lange kraan of handgreep, een uittrekbare kraan ... kan je een heel eind verder helpen. Een inductie kookplaat die enkel warmte afgeeft wanneer er een compatibele pot op staat, zorgt ook voor een verhoogde veiligheid. Kies voor naast elkaar liggende vuren, zodanig ze goed te bereiken zijn.

Enkele voorbeelden van externe hulpmiddelen in je aangepaste keuken

Antislip strip

Bij het koken in een zittende positie kan het handig zijn om bijvoorbeeld je snijplank, bord of potten en pannen op een antislip matje te plaatsen. 

Automatische garde 

Roer automatisch in allerlei sauzen, soepen, ... Handig wanneer het lang roeren een lastige taak is of voor personen met een zwakke grip of slechts een hand kunnen gebruiken. 

Pannenhouder steelpan

Dit is een handig hulpmiddel voor tijdens het koken. Door middel van 3 zuignappen, blijven pannen op de kookplaat staan. Op deze manier kunt u met 1 hand roeren. 

Fles houder

Gemakkelijk met een fles glazen inschenken is voor sommige mensen niet zo vanzelfsprekend. Deze houder heeft je optimale controle bij het inschenken.

Speciaal bestek, borden en drinkglazen.

Wanneer je moeite hebt met het vasthouden van bestek, kan je beroep doen op speciaal bestek. Deze komen in allerlei vormen en kleuren. Verzwaard bestek, lichtgewicht bestek, gecoat bestek die de tanden en lippen te beschermen van de gebruiker, ... Speciale vorken en lepels voor mensen met Alzheimer en Parkinson die meebewegen met de handelingen van die persoon. Het uiteinde van de lepel of vork blijft stabiel hoe er ook bewogen wordt met het handvat. 


Het ene hulpmiddel kan een perfecte oplossing zijn voor de ene persoon maar kan dan voor iemand anders, met dezelfde aandoening, niet werken. Informeer je daarom vooraf grondig.

Meer info of vragen?

Contacteer ons gratis via 0800/95 700 of via info@blijfactief.be

blijfactiefteam